Met het baanbrekende Star of the South-voorstel in Victoria, dat een kans biedt om de eigen offshore windsector van Australië op te richten om klimaatverandering tegen te gaan, is het belangrijk dat we leren van toonaangevende rechtsgebieden over de sleutel tot het succesvol opzetten van de sector.
Zonder wetten of beleid voor offshore windenergie kan Australië veel leren van landen die toonaangevend zijn op het gebied van offshore windenergie, zoals Denemarken en het Verenigd Koninkrijk.
In deel een van onze blogserie over succesverhalen over offshore windenergie, heeft Yes 2 Renewables de offshore windindustrie in Denemarken onder de loep genomen, met de nadruk op welk beleid nodig is om de sector van de grond te krijgen, banen te creëren en de uitstoot te verminderen.
In heel Europa was er in 2019 meer dan 22.000 MW geïnstalleerd offshore windvermogen met alleen al in dat jaar 3.623 MW [1]. Denemarken is al meer dan 30 jaar toonaangevend op het gebied van hernieuwbare energie met de start van zijn eerste energieplan in 1976, waarbij energiebelastingen werden ingevoerd om onderzoek naar hernieuwbare energie te ondersteunen. Tegen 1996 werden doelstellingen voor hernieuwbare energie vastgesteld van 12-14% tegen 2005 en 25% tegen 2030. Deze doelstellingen werden geleidelijk aangescherpt en in 2011 kondigde de regering aan dat alle elektriciteit en warmte tegen 2035 hernieuwbaar zouden zijn en tegen 2035 alle energie uit hernieuwbare bronnen. 2050 [2]. Beleidshefbomen zoals belastingen, productiesubsidies en onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma’s zorgden voor een grotere acceptatie van windturbines met vaste feed-in-tarieven die de Deense transmissiesysteembeheerder (TSO) verplichten om de totale duurzame elektriciteitsvoorziening van het land af te nemen, waardoor particuliere investeringen in de industrie werden gegarandeerd. [3]
Offshore wind speelt een belangrijke rol in de plannen voor hernieuwbare energie voor Denemarken met de eerste turbines die in 1991 werden geïnstalleerd. In 2018 ondertekende de Deense regering een energieovereenkomst, waardoor ze haar doelstelling van 50% hernieuwbare energie voor 2030 kon halen [4]. Deze doelstelling werd verder verhoogd tot 70% in 2030, in 2019 met doelstellingen voor 5 jaar [5]. Een belangrijk onderdeel van de toezegging was de bouw van drie grote nieuwe offshore windparken. De Deense energieproductie uit offshore wind groeide van 1,3 GW naar 1,7 GW in 2019 en kondigde onlangs plannen aan om een offshore windeiland van $ 30 miljard te ontwikkelen [6].
De inzet van de Deense regering voor offshore windenergie stimuleert niet alleen de overgang naar hernieuwbare energie, maar creëert ook een lange reeks banen. Een rapport dat gezamenlijk is gepubliceerd door de Economic Council of Labour Movement (ECLM) en de United Federation of Workers in Denmark, wijst op een toename van meer dan 3.500 directe banen over een periode van 10 jaar dankzij [7].
Een belangrijk ingrediënt voor het opzetten van offshore wind is een wettelijk kader voor het verlenen van projectlicenties voor de aanleg en opwekking van elektriciteit.
In Denemarken beheert het Deense Energieagentschap de procedures voor vergunningstelsels voor offshore windprojecten. Er zijn twee verschillende processen: aanbestedingen door de overheid en opendeurprocedures met wetgeving die is vastgelegd in de Wet ter bevordering van hernieuwbare energie, waarin staat dat alle rechten om wind en water te gebruiken voor energieproductie in Deense wateren bij de Deense staat blijven. [8]. De meeste projecten in Denemarken zijn ontwikkeld als reactie op openbare aanbestedingen, waardoor de overheid de industrie in de loop van de tijd strategisch kan ontwikkelen en ervoor kan zorgen dat projecten op de beste locaties, met de beste middelen en volgens de beste standaard worden gebouwd.
Bij alle offshore windparkprojecten worden uitgebreide milieueffectbeoordelingen uitgevoerd. Dit omvat monitoring voor, tijdens en na de oprichting van de windparken en de milieueffecten op de mariene omstandigheden [3]. Dit zal een essentieel ingrediënt zijn voor het opzetten van offshore wind hier in Australië – het moet goed worden gedaan.
De ondersteunende omgeving die door de Deense regering is ingesteld voor hernieuwbare energie en de offshore windindustrie door middel van wettelijke doelstellingen voor hernieuwbare energie, belastingen en tarieven en toewijding aan specifieke projecten, biedt zekerheid voor bedrijven en investeerders om offshore windprojecten te steunen. In combinatie met baanprognoses ter ondersteuning van nieuwe projecten en lopende operaties, levert offshore wind een belangrijke bijdrage aan de Deense doelstellingen voor hernieuwbare energie.
De strategische benadering van Denemarken bij het opzetten van de industrie is essentieel geweest voor het bieden van zekerheid
Nu de Australische offshore windindustrie nog in de kinderschoenen staat, zouden we moeten leren van succesverhalen zoals Denemarken, waar de strategische aanpak van de overheid heeft geholpen om de sector van de grond te krijgen, zekerheid op de lange termijn, een lange pijplijn van banen en een veilige vorm van hernieuwbare energie heeft geboden. energietoevoer.
Als Australië dezelfde voordelen van offshore wind gaat zien als Denemarken, wordt het tijd dat de staats- en federale regeringen in actie komen.
De eerste stap in Australië moet zijn om nieuwe nationale offshore windwetten vast te stellen om baanbrekende projecten zoals de Star of the South werkelijkheid te laten worden, en om dit te combineren met Deense industrieplannen om de voordelen voor lokale gemeenschappen en werknemers te maximaliseren .
KOM IN ACTIE > Zeg tegen Angus Taylor dat hij aan de slag moet met wind op zee
DOE MEE: Neem contact op met Yes 2 Renewables Coordinator patrick.simons@foe.org.au om betrokken te raken bij de campagne.
ONDERSTEUNING Y2R: Meld u aan als Actieve Vriend of doneer eenmalig om onze campagne voor offshore wind sterk te houden
LEER MEER: Lees meer over de campagne voor offshore wind op de website van Friends of the Earth Melbourne.
Referenties:
Coverafbeelding: Windpark Horns Rev 3 in de Noordzee, 25-40 km voor de kust van Deens Jutland. Foto: Ty Stange/Scanpix